Prenumerera!
195:-/år hem till din brevlåda

Beställ ett exemplar av detta nummer!
25:- inklusive porto

Annons

Resebloggen

Rese-IQ

utmanaredaktorenUtmana redaktören!

Visst kan du din geografi bättre än Vision Höglandets redaktör Mikael Torstensson! Framför allt är du säkert snabbare!

När du är klar och har slagit Mikael så tryck på tangenten ''Print Screen'' och klistra skärmdumpen i ett mail och sänd det till
info@copyvision.se 
Mikaels rekord är: 568.818 poäng

Höglandets topplista Rese-IQ
1. 654,534 L-E Erlandsson, Nässjö
2. 632,106 Samuel Larsson, Ramkvilla
3. 622,143 Delbert Åke Jonsson, Helsingborg
3. 618,002 Anna Rostedt, Vetlanda 
4. 603,767 Magnus Edforss, Eksjö
5. 582,079 Ingemar Ohlsson, Eksjö
6. 569,180 Ove Larsson, Ramkvilla
7. 568,818 Mikael Torstensson, Sävsjö

 Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
TV- kocken Leila

s110

TV-kocken Leila Lindholm kommer inlunkande i ett par flip-flop-sandaler på ett fik i den livfullt charmiga stadsdelen SoFo på söder i Stockholm och hälsar glatt. Hon är helt osminkad och ger ett lugnt och avslappnande intryck. Vid disken beställer hon en dubbel espresso, men menar att hon egentligen inte borde: - Det är så mycket gift i kaffe och tyvärr så har jag redan druckit för många koppar idag, säger Leila. Och som utbildad kock vet man vad som är nyttigt respektive inte nyttigt att fylla sin kropp med.

Leila Lindholm är kock, matstylist och lagar mat i TV4. Med mångårig erfarenhet av restaurangbranschen, fotograferingar och reklamfilm är hon idag en av Sveriges mest etablerade kockar och stylister. Leila skriver alla sina recept själv och stylar mat, miljö och rekvisita. Bara för att nämna några av hennes tidigare arbetsplatser, så är Aquavit i New York, Operakällaren och Fredsgatan 12 i Stockholm några av de mest kända. 1999 utnämndes hon till årets kvinnliga kock i Sverige och för två år sedan blev hon vald till årets TV kock i TV4 Nyhetsmorgon 2004. Nu har Leila sin egna teveserie, Leilas Mat, i TV4 Plus. Hon är författare till boken Leilas Middagstips och är just hemkommen från Marrakech. Där har hon tillsammans med fotografen David Loftus (som bland annat plåtat Jamie Olivers böcker) och några fler arbetat fram och tagit bilder till hennes nästa bokprojekt. Leila känner sig priviligerad att få ha jobbat tätt ihop med en så duktig fotograf som Loftus. Av en lång rad mail var Leilas ett av endast fyra som han besvarade på ett helt år.
– Att vi i teamet åkte just till Marrakech beror till stor del på att dagsljuset är så speciellt och perfekt att plåta i. Dessutom får jag en enorm energi och inspiration av stället. Det är ett hett ställe när det gäller allt som har med inredning, pr och mode att göra. Boken ska heta Leilas guldkant på vardagen och bygger just på temat hur man kan sätta piff på maten i vardagen och underhållning kring bjudmat och matlagning.
– Det är min andra bok i ordningen och jag känner mig väldigt nöjd. Det är det bästa jag har gjort hittills, säger Leila och beskriver hur det samtidigt har varit lätt att känna sig sårbar och känslig i en sådan här kreativ process. - Det gäller att vara öppen och veta att andras förslag ibland är bättre än ens egna.

Varför plåtade ni boken i Marrakech, har du någon speciell koppling dit?
– Inte mer, än som jag nämnde för den inspirerande miljön, den supergoda maten och alla roliga människor. Visst, min pappa är från Marocko, men jag är född och uppvuxen med min mamma och styvpappa här i Sverige.

Hur kommer det sig att du började laga mat?
– Alla som lagat mat har inspirerat mig och jag hängde i köket redan som litet barn. Jag hjälpte ofta både min mormor och farmor med matlagningen och när jag och farfar var ute och fiskade brukade jag laga maten på båten. Farfar har alltid sagt att jag är en liten tuffing som gillar utmaningar och det stämmer nog, säger Leila ödmjukt. Du har jobbat på fina krogar båda i New York och i Sverige. Hur skiljer sig matkulturen mellan USA och Sverige?
– Ja, jag jobbade i New York i 2 år. Men NYC är ju inget tvärsnitt av USA direkt. Där har det samlats massor av coola restauranger från hela världen. Ö–vriga landet ger jag inte mycket för när det gäller deras matkultur. och även om inte den staden är ett tvärsnitt för USA, så måste jag säga att amerikanarna inte har någon vidare kul matkultur. Kulturen över lag är så ung i USA. Allt är oftast bara stort, smaklöst och utan substans. De är däremot grymma på sin dinermat som southern soulfood, hamburgare, pancakes, club-sandwiches och revbensspjäll. Riktigt härligt amerikanskt och kitsch kitchen!

Hur kommer du på dina recept, varifrån kommer din fantasi och dina idÖ©er?
– Först och främst så är jag ju utbildad. Jag har en plattform som jag utgår ifrån. Att laga mat handlar ju till stor del om teknisk kunskap, kemi där man ska kombinera smaker och konsistenser som utgör en bra rätt. Man måste även ha en känsla för att upptäcka smaker och det är något man lär sig hela tiden. Dessutom får jag inspiration från mina resor, vilket är viktigt för mitt utvecklande och därmed mitt jobb.
- Jag har rest runt i en hel del fattiga länder och det ger mig ett vettigt perspektiv på mitt eget liv. Jag inser hur priviligerad jag är, tillägger Leila.

Vem vill du helst jämföras med om du måste välja mellan Nigella och Tina?
- Jag vill inte bli jämförd med någon. De är båda så duktiga på det som dom gör. Det är kul med mångfalden och jag tror det finns plats för oss alla. Man mår bara dåligt av att jämföra sig med andra. Jag är bara bäst på att vara mig själv. Det gäller det mesta: Man kollar på varandras kroppar och förhållanden i stället för att se till sig själv. Leilas matlagning är anpassad efter de vardagssituationer vi befinner oss i. Som när vi kommer hem trötta efter jobbet och snabbt vill få ihop en god middag. Eller när vi får gäster och vill laga något som inte är komplicerat men ändå känns festligt. För småbarnsföräldern, som inte vill äta makaroner och köttbullar men vill slippa matvägrande barn, gäller det att hitta rätter som uppskattas av hela familjen. Och för den som är på solokvist finns det massor av enkla recept långt ifrån frysdiskarnas färdigmat. Syftet med hennes matlagning är att inspirera och hon hoppas kunna få vem som helst att briljera i köket. Ord som kännetecknar Leila som matlagerska eller för den typ av mat som hon lagar är: Enkel, sund och fräsch mat som är annorlunda men nytänkande.
– Mina vänner kallar mig genvägarnas drottning och det spelar ingen roll vem jag riktar mig till, min matlagning ska passa alla. Jag tror att i vårt samhälle där allt ska gå fort är de flesta tacksamma för enkelhet och snabba lösningar. Därför använder jag mig inte av för många moment eller för svåra ingredienser. Leila har, i och med sitt matlagningsprogram, blivit en offentlig person, vilket hon inte har några som helst problem med.
– Nej, jag är bara tacksam och glad över att få jobba med det jag gör. Det är ju inte så att jag gör särskilt provocerande program där tv-tittarna behöver irritera sig eller ha åsikter om speciellt upprörande ämnen, därför får jag bara positiva kommentarer av folk jag möter på stan och det där ger mig ju bara ännu mer energi, säger Leila och menar att hon mer och mer känner vilket stort ansvar hon har gentemot sin publik:
- De ser mina program och använder sina pengar till att köpa ingredienser för att kunna laga mina rätter. Leila provlagar alltid varje rätt flera gånger så inget kan gå fel. Hon måste ha världens mest tacksamma vänner och grannar eftersom det är dom som får ta del av allt hon lagar.
– Jag är noggrann och vill kunna stå för allt jag lagar. Det som jag trodde skulle vara svårast med att vara TV-kock var min simultankapacitet, att kunna prata, vara tydlig och laga mat samtidigt. Men det gäller att fokusera på det man gör och inte hur man framställs. Det viktigaste är att man är trygg i sitt eget skinn, man får inte bli nervös bara för att man kan bli granskad under lupp.

Vad är ett säkert kort om man ska bjuda hem vänner på middag i sommar?
– Jag älskar att grilla och i min nya bok kommer jag ha ett helt kapitel om grillade rätter. Ett hett tips är att marinera tigerräkor, lamm och kyckling att lägga i goda marinader, göra en stor bulgursallad samt lite spännande grönsaker. Låta gästerna grilla själva och på så sätt få en social och mysig stund tillsammans.

Bör man vara nervös för att bjuda dig på middag?
– Nej, verkligen inte. Jag tycker det är jättekul när någon annan lagar maten och jag är säkert den mest tacksamma personen som finns att bjuda på middag. Däremot blir jag faktiskt inte bortbjuden så ofta, säger Leila och skrattar.

Finns det någon kock som du ser som en förebild inom yrket?
– Ja, Jamie Oliver…..Vi har gemensamma vänner och jag ska faktiskt träffa honom rätt snart. Det ska bli roligt, han är en stor inspirationskälla och en otroligt duktig kock med mångfald och många roliga projekt. Jag gillar hans koncept helt enkelt!

Till sist, hur ska du spendera sommaren?
– Jag ska åka till Kina och Hong-Kong, för nöjes skull, men även i jobb eftersom det är där som vi ska trycka min bok. Annars ska jag ut och segla i Stockholms skärgård med mina vänner.

 
Share

Nöje

article thumbnailHoppets rebell

  Du har säkert sett honom, definitivt hört honom och bor du i Sverige så är det inte omöjligt att din farmor vet vem han är. Gillar du rockmusik och feta riff så behöver Dregen ingen ytterligare presentation. Killen från Nässjö på höglandet som blev Sveriges meste rockstjärna föreslås nu på svt.se som ny landshövding i Jönköpings län. Bor du i Småland så tillhör han våra främsta klenoder tillsammans med storheter som Mats Wilander och Ingvar Kamprad. Nu berät [ ... ]


article thumbnailVilket event!

  Mycket folk kom till Vision Höglandet live, lördagen den 28 november, i en för kvällen ombyggd Storegårdskyrka
vid Olsbergs Arena i Eksjö. Kvällens gästartist bjöd på en sprakande show när han visade talang för ovanligt gitarr-
spel där gitarren fick agera en hel orkester inför den fascinerade publiken. Husbandet äntrade scenen och bjöd på underhållning så att rutorna skakade medan konfetti, såpbubblor och ballonger föll över scenen och publiken. Glädjen var påt [ ... ]