Prenumerera!
195:-/år hem till din brevlåda

Beställ ett exemplar av detta nummer!
25:- inklusive porto

Annons

Resebloggen

Rese-IQ

utmanaredaktorenUtmana redaktören!

Visst kan du din geografi bättre än Vision Höglandets redaktör Mikael Torstensson! Framför allt är du säkert snabbare!

När du är klar och har slagit Mikael så tryck på tangenten ''Print Screen'' och klistra skärmdumpen i ett mail och sänd det till
info@copyvision.se 
Mikaels rekord är: 568.818 poäng

Höglandets topplista Rese-IQ
1. 654,534 L-E Erlandsson, Nässjö
2. 632,106 Samuel Larsson, Ramkvilla
3. 622,143 Delbert Åke Jonsson, Helsingborg
3. 618,002 Anna Rostedt, Vetlanda 
4. 603,767 Magnus Edforss, Eksjö
5. 582,079 Ingemar Ohlsson, Eksjö
6. 569,180 Ove Larsson, Ramkvilla
7. 568,818 Mikael Torstensson, Sävsjö

 Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
Lena Maria om att drömma stort


Hon föddes utan armar och med ett ben hälften så långt som det andra. Idag är hon en världsberömd artist, VM-medaljör och har gjort succé i ”Här är ditt liv”

Hon har själv gjort det omöjliga möjligt. Nu vill Lena Maria Klingvall uppmuntra andra att våga drömma, att se möjligheter i stället för begränsningar.
– Alla bär så mycket inom sig och har så mycket att ge!

Hennes nya bok ”Våga drömma” släpps i dagarna och för bara några veckor sedan gjorde hon stormsuccé som tittarnas val i SVT:s ”Här är ditt liv”. Lena Maria Klingvall har en gång för alla visat inte bara Japans utan även Sveriges befolkning att livsglädjen kan övervinna det som mänskligt sett är ett omöjligt hinder.
– Jag vill att boken ska bli till inspiration för andra, att man kan läsa och få egna idéer. Att livslusten kan väckas. För jag tror att livet är till för att njutas av, säger Lena Maria.
Lena Maria hade två drömmar när hon växte upp. Den ena var att bli lastbilschaufför, den andra att bli sekreterare. Nu blev hon inget av det men kanske, tror Lena Maria, var det drömmarna som gjorde att hon vågade ta chanserna som kom i hennes väg. Hon som i mångas ögon hade oddsen emot sig. 

– Jag tror att vårt samhälle skulle förändras om vi vågade göra mer av det som bor inom oss. Vi skaffar oss utbildning, fina jobb och högre inkomst men fastnar så lätt i måsten. Är inte livet mer än så här? Att våga drömma handlar om inställningen till hela livet, säger Lena Maria.
Vi möts i Studio Krumelur i centrala Jönköping, butiken som Lena Maria Klingvall delar tillsammans med två goda vänner. Här har hon också sin ateljé och sitt kontor, och strax utanför står företagsbilen parkerad, snyggt stripad med ”Lena Maria – sångerska, konstnär och författare”. Lägg därtill entreprenör och simmerska med både VM-guld och OS-deltagande i bagaget. Att Lena Maria föddes utan armar och med ett ben som slutar strax under knäet har inte hindrat henne att förverkliga sina drömmar.
I teveprogrammet ”Här är ditt liv” blev det också mer än tydligt att Lena Marias liv är en källa till inspiration för oändligt många människor runt om i världen.
– Jag vill verkligen uppmuntra andra att våga drömma stort om sitt liv. Ofta sätter vi begränsningarna själva därför att vi är rädda, inte tror att vi kan, för att vi är bekväma eller saknar rätt motivation. Men ofta låter vi också andra sätta begränsningarna, till exempel den som fick höra som liten att ”du kan inte sjunga” och så tror man på det, säger Lena Maria.
Hon delar med sig av både med- och motgångar i den nya boken ”Våga drömma”.

– När jag skrev min första bok ”Fotnoter” var jag väldigt ung och naiv. Idag har jag mer distans till livet och det jag gör. Framför allt vet jag mycket mer vad jag vill säga. Jag skriver mer om mina motgångar och problem, till exempel skilsmässan. Motgångarna har gjort mig mer tacksam för det som är bra. Humor är också viktigt, att våga skämta även om det som har varit jobbigt. Sedan tror jag mycket på förnöjsamhet. Var tacksam för det du har och gör något av det, trots de begränsningar som finns, säger Lena Maria.
Själv försöker hon leva efter principen att ta de möjligheter som kommer i hennes väg. Som när hon tackade ja till att hålla ett 18 minuter långt tal på TED-konferensen (Technology Entertainment Design) i USA, tillsammans med andra medverkande som Bill Gates och Al Gore. Ett stort steg utanför trygghetszonen.
– Det är inte ofta jag är nervös men då var jag det. ALLA får vi möjligheter att utmanas och det är sådana gånger det visar sig om man vågar ta steget eller inte, säger Lena Maria.
Hennes föräldrar var måna om att både hon och hennes bror skulle få ägna sig åt det de var intresserade av när de var små. Och hade man väl valt en aktivitet fick man inte sluta mitt i terminen när det började bli tråkigt och jobbigt.
– Det tror jag formade mig i att vara uthållig för att komma någonstans. Envisheten är en del av min personlighet och den började så tidigt att jag inte kan säga om jag verkligen var envis eller bara dum, säger Lena Maria och skrattar.

Men har du aldrig själv tänkt – det här kommer aldrig att gå?
– Nej, men det jag däremot har fått lära mig i samarbete med andra är när det är dags att sluta. När de andra är trötta vill jag gärna fortsätta ett tag till och det är en nackdel. Jag jobbar lite för mycket, är nästan något av arbetsnarkoman. När jag hade en och en halv veckas semester i somras var jag tvungen att åka in hit för att fixa en grej och då kände jag att det var så kul att jobba att jag inte ville åka tillbaka hem igen.
Hon skrattar igen.

Vad är största hotet mot dina egna drömmar?
Som svar beskriver Lena Maria hur en typiskt vanlig dag kan se ut i livet. Man kommer till jobbet, slår på datorn, tar en kaffekopp och går igenom mejlen. Så avbryts du av telefonen som ringer och när du precis ska fortsätta med det du behöver göra kommer posten – och då kommer du ihåg att du måste ändra tandläkartiden och boka tid för att serva bilen. Lunchen med en god vän drar ut på tiden och tillbaka på kontoret inser du att momsen ska in i morgon så då sätter du dig och gör bokföring resten av dagen.
– Och när du kommer hem sent på kvällen frågar du dig, vad har jag fått gjort idag? Ingenting! Och så rullar dagarna på. Där är det viktigt för mig att stanna upp och reflektera.
Det är inte alltid lätt att veta vad man vill. Hur kan jag lära mig att hitta just min dröm? Lena Maria tror på fantasins makt. Att låta tankarna vandra fritt.
– Jag brukar säga så här: om du hade all tid och alla pengar i världen, vad skulle du göra då?
Ibland kan också självömkan bli ett hinder, menar Lena Maria.
– Då är bästa botemedlet att hjälpa andra. Relationer och medmänsklighet är själva meningen med livet. Och det viktigaste i min tro på Gud är att jag får känna mig älskad. Då vågar jag misslyckas.
För att våga drömma handlar också om att våga misslyckas. Rädslan att göra bort sig har fått många att tveka trots förmåga och goda idéer. Men som före detta elitsimmerska vet Lena Maria hur viktigt det är att sänka lägsta ribban för att kunna höja sig till toppnivå. Att fråga sig när rädslan slår till – vad är det värsta som skulle kunna hända? Ofta oroar vi oss alldeles i onödan.

Har du några drömmar som du inte uppnått än?
Lena Maria tvekar någon sekund.
– Nja… jovisst har jag drömmar. Samtidigt tycker jag att jag lever i en dröm nu. Jag är mitt i livet, folk lyssnar på vad jag säger och tar mig mer på allvar. Jag börjar kunna skörda frukterna av 20 års arbetsliv. Visst har jag fler frågor, allt är inte lika självklart. Men jag tycker det är skönt att inte vara 20 längre!
Ögonen glittrar och hon brister ut i ett smittande skratt.

Megastjärnan Lena Maria Klingvall:
• har genomfört ett 60-tal turnéer i Asien och haft konserter i Japans alla 47 prefekturer.
• har gett ut cirka 45 skivor inklusive olika landsversioner, liveplattor och ”best of”.
• har som Abraham Lincoln, Moder Teresa och Mozart blivit exklusiv mangafigur i Japan.
• firar 20-årsjubileum som artist nästa år.

 
Av: Gabriella Mellergårdh

 

 
Share