Prenumerera!
195:-/år hem till din brevlåda

Beställ ett exemplar av detta nummer!
25:- inklusive porto

Annons

Resebloggen

Rese-IQ

utmanaredaktorenUtmana redaktören!

Visst kan du din geografi bättre än Vision Höglandets redaktör Mikael Torstensson! Framför allt är du säkert snabbare!

När du är klar och har slagit Mikael så tryck på tangenten ''Print Screen'' och klistra skärmdumpen i ett mail och sänd det till
info@copyvision.se 
Mikaels rekord är: 568.818 poäng

Höglandets topplista Rese-IQ
1. 654,534 L-E Erlandsson, Nässjö
2. 632,106 Samuel Larsson, Ramkvilla
3. 622,143 Delbert Åke Jonsson, Helsingborg
3. 618,002 Anna Rostedt, Vetlanda 
4. 603,767 Magnus Edforss, Eksjö
5. 582,079 Ingemar Ohlsson, Eksjö
6. 569,180 Ove Larsson, Ramkvilla
7. 568,818 Mikael Torstensson, Sävsjö

 Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
Landsbygdsdag på Lundholmen utanför Vrigstad
ddddbild2_b

Hushållningssällskapet har i över 40 år arrangerat Sommarmöte, det vill säga en lantbruks- och landsbygdsdag i slutet av augusti. Sommarmötet, som vandrar runt i länet, är en manifestation för landsbygden och de gröna näringarna. På en gård, alltså mitt i verkligheten, samlas företag och organisationer, för att visa både producenter och konsumenter vad som är på gång inom de agrara näringarna.

Gård med spännande historia
I år är Sommarmötet förlagt till Lundholmen strax utanför Vrigstad, en gård med en mycket spännande historia. Historiskt sett var Lundholmen, liksom all mark i Vrigstad socken med omnejd, gammal klosterjord under Nydala kloster. Under reformationen tillföll klostrets stora egendomar staten och år 1570 bildades friherrskapet Lundholmen. Johan III, Gustav Vasas son, gav det stora godset som förläning till rikskanslern Nils Gyllenstierna. Lundholmen bestod då av 68 ¼ hemman och ägorna sträckte sig i flera socknar. En av släktens Gyllenstiernas ägare var Göran Gyllenstierna, som månade mycket om bygden och folket som levde där. Han donerade mark och pengar och lade på så sätt grunden till Vrigstad skola, som var en av landets första skolor. Efter honom har t ex Göransgården, äldreomsorgens servicehus i Vrigstad, fått sitt namn.
Efter detta har flera ägare passerat revy och stor del av marken har avyttrats. År 1910 inköptes egendomen på exekutiv auktion av grosshandlare J. P. Carlsson, morfars far till nuvarande ägare Peter Nordstrand.
Lundholmen består idag av 105 ha åker, 40 ha bete, 366 ha produktiv skog, därtill arrenderas 35 ha åker.
Tidigare odlades mycket potatis på gården men idag är det en mjölkkogård men 75 kor, som producerar ekologisk mjölk. Gården har varit omställd till ekologisk drift sedan 1995. Peter har byggt om och till ladugården i olika omgångar och för tre år sedan sattes det in en mjölkrobot som mjölkar korna.

Klimatsmart
Temat för Sommarmötet är i år ”Klimatsmart”. Ett ämne som påverkar och berör oss alla, inte minst organisationer och företag inom gröna sektorn. På Sommarmötet kommer det att finnas möjlighet att ställa frågor och få veta mer hur olika organisationer arbetar för en bättre miljö och klimat.
På plats kommer Pär Holmgren att finnas. Han blev känd som meteorolog på SVT där han fram till 2007 var chef över SVT:s väderredaktion. Under de senaste åren har Pär arrangerat och medverkat i flera föreställningar kring klimatfrågor. Pär kommer under dagen att hålla ett föredrag och finnas på plats för frågor.
Sävsjö kommun kommer också att finnas med och berätta om ett kommande klimatprojekt, för vilket startskottet blir på Sommarmötet.

Lokal mat
I år deltar rekordmånga utställare på Sommarmötet. Uppemot 100 utställare, allt från maskinfirmor till olika intresseföreningar och småföretag.
För många är kanske höjdpunkten att smaka, dofta och handla lokal mat. Här kommer det finnas många lokala livsmedelsproducenter som säljer allt från korv, ost och bröd till glass och grönsaker.
Och som vanligt blir det också en rad återkommande aktiviteter under dagen. Koutställning, där länets vackraste ko skall koras, showmanship, där barn visar kalvar samt distriktsmästerskap i veterantraktorplöjning är några av de programpunkter som brukar dra mycket folk. Invigningen förrättas av landshövding Minoo Akhtarzand.
Hushållningssällskapets Sommarmöte har något för alla, så missa inte tillfället att besöka Lundholmen den 25 augusti!

Vision Höglandet, sommar 2012

ddddbild2_a
 
Share